برنامه ثبت اطلاعات بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس در ایران

زمستان 1396

گستره فعالیت

تک مرکزی  چند مرکزی    ملی

سیستم ثبت بیماری اماس، یک سیستم سازماندهی شده است که از روش‌های مطالعه مشاهده‌ای برای جمع‌آوری داده‌های یکنواخت که اهداف علمی، بالینی و سیاسی را محقق می‌سازد، بهره می‌گیرد.

ثبت ملی بیماری اماس ایران، ثبت جمعیتی است که مبتنی بر شبکه نورولوژیست‌های بالینی و پژوهشگران حوزه سلامت است. این سیستم یک منبع قوی برای ارتقا کیفیت مراقبت‌های بالینی و ایجاد بستری مناسب جهت توسعه کمی و کیفی تحقیقات مربوط به بیماری اماس است.

منتفعین این سیستم ثبت اطلاعات در درجه اول خود بیماران و سپس کادر پزشکی، شرکت‌های دارویی و ارگان‌های دولتی مانند وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه‌ها و مراکز علمی، درمانی و تحقیقاتی می‌باشند.

برنامه ثبت ملی ام‌اس ایران از سال 1397 و با حمایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مرکز تحقیقات ام‌اس بیمارستان سینا با 6 استان شامل اصفهان، تهران، چهارمحال و بختیاری، فارس، کرمانشاه و مازندران به عنوان استان‌های پایلوت آغاز به کار کرد که تا کنون 22 دانشگاه علوم پزشکی و 7 انجمن ام‌اس در 18 استان از سراسر ایران به آن پیوسته‌اند. این برنامه تا کنون در دو مرحله به شرح ذیل توسعه یافته است:

• مرحله اول توسعه: اضافه شدن 10 استان در سال 1399 شامل گیلان، کرمان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، ایلام، قم، خوزستان، قزوین، لرستان، مرکزی و لینک شدن کرونا (از تیر ماه 1399 و بعد از شروع پاندمی کرونا، سیستم ثبت کرونا برای بیماران ام‌اس طراحی و به سامانه ثبت ملی ام‌اس اضافه شد).
  • مرحله دوم توسعه: اضافه شدن استان‌های یزد، خراسان رضوی (دانشگاه‌های مشهد و گناباد)، دانشگاه آبادان در استان خوزستان و مراکز جدید در استان تهران در سال 1400
  • از ابتدای شروع ثبت تا تاریخ 27 تیر ماه 1402، 25369 بیمار در 18 استان ثبت شده‌اند که برای 994 نفر از آن‌ها 1 الی 4 مرتبه فالوآپ به فاصله حداقل شش ماه ثبت گردیده و همچنین اطلاعات 1305 بیمار ام‌اس که حداقل یکبار به کرونا مبتلا شده‌اند، در سامانه ثبت شده است.
  • اهداف اصلی ثبت:
  1. ارتقای سطح خدمات بهداشتی درمانی
  2. برآورد شیوع و بروز استاندارد شده بیماری بر اساس سن و جنس به تفکیک استان‌های کشور
  3. بررسی روند تغییرات میزان شیوع و بروز بیماری در طول مدت زمان
  4. ارائه خدمات تشخیص و درمانی یکسان در کشور بر اساس استانداردهای بین‌المللی و کشوری
  5. ارزیابی کیفیت مراقبت و هزینه اثربخشی خدمات بهداشتی درمانی
  6. ارزیابی اثربخشی سیاستگزاری‌های کلان
  7. شناسایی گروه‌های در معرض خطر
  8. تعیین نوع بیماری ام‌اس
  9. بررسی فرضیه‌های سبب‌شناسی
  10. پیگیری سریعتر و مؤثر بیماران
  11. اطلاع‌رسانی و دسترسی آسان به بیماران